Άσπρος ή Μαύρος φούρνος; (White Oven VS Black Oven)

Παραδοσιακός "Μαύρος ξυλόφουρνος"
Ο διαχωρισμός του "άσπρου" και του"μαύρου" φούρνου δεν έχει να κάνει με τον χρωματισμό του εξωτερικού τους μέρους, αν και χωρίς δισταγμό αυτό θα δίναμε ως την ποιο λογική εξήγηση!
...πολλές φορές η λογική δεν είναι και ο σωστότερος δρόμος!












Φούρνος από βαρέλια

Ο Άσπρος Φούρνος.

Στους λεγόμενους άσπρους φούρνους τα αέρια από το καύσιμο υλικό όπως και η φωτιά, δεν εισέρχονται στον χώρο ψησίματος επομένως λογικό είναι να μην έχουμε και συσσώρευση πίσσας στα τοιχώματα του άρα να παραμένει "λευκός".

Τέτοιοι φούρνοι είναι οι κατασκευασμένοι με διπλό πάτωμα χωρίς να επικοινωνούν οι δύο θάλαμοι(η καύσεως και του ψησίματος) και αυτοί από βαρέλια λαδιού(βλέπε εικόνες), τους οποίους θα αναλύσουμε σε άρθρο για την χρησιμότητα και την κατασκευή τους μια άλλη φορά.

Οι άσπροι φούρνοι διπλού πατώματος πρωτοεμφανιστηκαν (που αλλού) στην παγωμένη Ρωσία γι αυτό άλλωστε έχουν επικρατήσει σαν Ρώσικες Στόφες.

Ακόμη και σήμερα υπάρχουν σπίτια, τα οποία είναι κάπως απομακρυσμένα από τα εμπορικά κέντρα και δεν έχουν την δυνατότητα του εμπορικού καλοριφέρ, που στο κέντρο τους έχουν μία κατασκευή από πυρότουβλα η οποία χρησιμοποιώντας έναν και μόνο χώρο καύσης ζεσταίνει φούρνο, εστία για μαγείρεμα και εκπέμπει ζέστη για την θέρμανση της οικίας.
Όλα αυτά με την δυνατότητα επιλογής για το εάν θα λειτουργούν όλα μαζί ή κάποιο από αυτά.
Αυτό επιτυγχάνετε με κλαπέτα τα οποία φράσσουν ή ελευθερώνουν διάφορες διαδρομές(τούνελ) οι οποίες κατευθύνουν τα αέρια και τη ζέστη που βγαίνει από το κουτί καύσης(firebox) στα σημεία που χρειάζεται.

Πανέμορφος εσωτερικός φούρνος.

Ρώσικη στόφα με φούρνο,κεντρική θέρμανση και
κρεβάτι.






Παραδοσιακός μαύρος φούρνος που διακρίνετε
η ημιτελής καύση της πίσσας.


Ο Μαύρος Φούρνος.

Οι μαύροι φούρνοι, οι οποίοι είναι και οι ποιο διαδεδομένοι λόγω της ευκολίας κατασκευής τους, είτε ζεσταίνονται με ανάμα της φωτιάς απευθείας στον χώρο του ψησίματος και συγκεκριμένα στο πάτωμα ή η καύση γίνετε και εδώ μέσα σε ένα κουτί καύσης (firebox) το οποίο συλλέγει τις περισσότερες στάχτες και τα κάρβουνα.
Ένα επίσης σημαντικό υπέρ στην περίπτωση που υπάρχει κουτί καύσης είναι ότι υπάρχει συνεχείς ροή αέρα από κάτω από την φωτιά και γίνετε σχεδόν τέλεια καύση.


Τα υπέρ και κατά.


Μαύρος:

Υπέρ:

  1. Μεγαλύτερες θερμοκρασίες οι οποίες χρειάζονται κατά κύριο λόγο στο ψήσιμο πίτσας!
  2. Ευκολία κατασκευής, δεν είναι και πυρηνική επιστήμη η κατασκευή ενός θόλου στον οποίο ανάβεις φωτιά!


Κατά:

  1. Με τη φωτιά η οποία ανάβει στον χώρο του ψησίματος δεν γλιτώνουμε από την επίπονη απομάκρυνση του κάρβουνου, της στάχτης αλλά και το σκούπισμα με νωπό πανί σε όλη την επιφάνεια που θα ψήσουμε, εκτός βεβαίως εάν θα ψήσουμε κάποιο κρέας όπου και μπορούμε να αφήσουμε τα κάρβουνα μέσα.Με τη απομάκρυνση του κάρβουνου από τον φούρνο μας έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση.
  2. Εάν πέσει η θερμοκρασία μας κάτω από το επιθυμητό όριο πρέπει να ξανα ανάψουμε φωτιά και εννοείτε να ξαναπεράσουμε το Ν. 1!


Λευκός

Υπέρ:

  1. Ο χώρος ψησίματος μένει πάντα καθαρός από στάχτη και μυρωδιές.
    Βεβαίως αυτό αφαιρεί την ξεχωριστή γεύση ενός ψωμιού μαγειρεμένου στον ξυλόφουρνο.
  2. Καταναλώνει λιγότερα καύσιμο υλικό λόγο του ότι διατηρεί καλύτερα την θερμότητα διότι ο δεύτερος θάλαμος είναι πάντα κλειστός!

Κατά:

  1. Δυσκολία κατασκευής, εάν δεν είσαι ΜΑΣΤΟΡΑΣ...μην το επιχειρήσεις.
  2. Χαμηλές θερμοκρασίες, για ψωμάκι καλός είναι αλλά υπέροχη πίτσα Napoliten με τίποτε (χρειάζεστε θερμοκρασίες 300c).


Όσοι από εσάς θέλετε μπορείτε να κάνετε μία μικρή δωρεά πατώντας το κουμπί donate ή να πατήσετε σε κάποια από τις διαφημίσεις που υπάρχουν στο site.
Τα έσοδα θα διατεθούν για την πραγματοποίηση σεμιναρίων στα οποία εννοείτε θα καλεστούν δωρεάν οι δωρητές.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κατασκευή ξυλόφουρνου με πυρότουβλα - Τα υλικά

Κατασκευή ξυλόφουρνου με πυρότουβλα - Ο θόλος και η μόνωση του.